Quiet Room, Duke University Cancer Center - Duda|Paine Architects
22046
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22046,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,vertical_menu_enabled,paspartu_enabled,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Quiet Room, Duke University Cancer Center

This self-contained, circular space within the heart of the Cancer Center provides a calming oasis amidst the active world of medical care that surrounds it. When patients, family and staff face life-changing issues, each will have different emotional and physical needs. The layered quality of the Quiet Room addresses this spectrum of emotion by engaging the senses with simple references to nature and subtle manipulations of light and sound.

 

At the heart of the room’s series of labyrinth rings, which are defined by layers of translucent screens, semicircular benches, rich materials, undulating sound and changing light, rises a mythical, glowing pool. The surface of this layered, circular glass form ripples like water. Within the self-contained space’s shifting light and sound, the piece presents multiple readings—water, ice, core, fountain, heart, centerpiece and even table—and creates a subtle animation of light amidst the room’s embracing enclosure and inherent stillness. The Quiet Room transcends the traditional notion of a health facility chapel to address the many levels of human experience involved in cancer care.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Category

Healing

Location

Durham, North Carolina

Size

30' x 30' room